Kaart Nederland provincies

Kaart Nederland provincies? Nederland telt twaalf provincies. Al deze provincies hebben weer een ander karakter, een ander landschap en andere economische activiteit. Bekijk hier de wegenkaart Nederland voor informatie over de wegen.

kaartnederlandprovincies

Groningen

Groningen ligt in het noorden van het land, ten oosten van Friesland. de hoofdstad is Groningen. Veendam en Winschoten zijn belangrijke steden. In Groningen is bijvoorbeeld het ministerie van onderwijs gevestigd.

Friesland

Friesland ligt in het noorden van het land met als hoofdstad Leeuwarden. Opzienbarend aan Friesland is dat ze als enige provincie een eigen taal hebben. Belangrijke steden zijn bijvoorbeeld Heerenveen, Franeker en Harlingen. De Friezen hebben een excentrieke cultuur, waar ze heel trots op zijn.

Drenthe

In het Noorden van het land hebben we te maken met de Provincie Drenthe. De hoofdstad van Drenthe is Assen en ook Emmen is een belangrijke stad. Drenthe staat vooral bekend om zijn Hunebedden.

Flevoland

De hoofdstad van Flevoland is Lelystad. De stad is vernoemd naar meneer Lely. Flevoland is de nieuwste provincie van Nederland. Vroeger lag het onder water, maar dankzij ontpolderingen is het gebied tegenwoordig bewoonbaar.

Overijssel

Overijssel ligt onder Drenthe en naast Flevoland. De IJssel zorgt voor het grootste deel voor een natuurlijke grens met Gelderland. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Almelo en Enschede zijn andere belangrijke steden.

Noord-Holland

Noord-Holland is een belangrijke provincie met als hoofdstad Haarlem. Ook de hoofdstad van Nederland, Amsterdam, ligt in Noord-Holland. Amsterdam fungeerde in de Gouden Eeuw al als belangrijke havenstad voor Nederland.

Zuid-Holland

Zuid-Holland is een provincie met een sterke economie. Rotterdam en Den Haag zijn belangrijk. Den Haag is de hofstad en Rotterdam de havenstad. De Rotterdamse haven is groter dan alle andere havens in Europa.

Gelderland

De hoofdstad is Arnhem en ook Nijmegen en Apeldoorn zijn belangrijke steden. Er is vooral veel natuur te vinden. Bijvoorbeeld de Veluwe. Ook wordt er veel landbouw bedreven.

Utrecht

Utrecht ligt centraal in Nederland met als hoofdstad Utrecht. Ook Hilversum is belangrijk. Hier is een groot mediapark waar veel tv-programma’s worden gemaakt.

Noord-Brabant

Noord-Brabant is een overwegend katholieke gemeente met als belangrijkste steden Eindhoven, Breda en Den Bosch. De provincie wordt geprezen om haar gezelligheid en haar natuur.

Zeeland

Zeeland ligt in het zuiden van Nederland met Middelburg als hoofdstad. In Vlissingen ligt een belangrijke haven en het fungeert vaak als doorgangsgebied richting de Noordzee.

Limburg

Limburg heeft als belangrijke steden Kerkrade, Maastricht, Roermond en Venlo. De provincie stond voornamelijk bekend om zijn mijnen. Deze zijn echter al een aantal jaren gesloten.